Sprema se gradnja ceste koja će promijeniti saobraćajnu sliku juga BiH

Uveliko se radi na pripremi za izgradnju

14.03.2024. 17:20
  • Podijeli:
neum-stolac-cesta-una.jpg

Izvršna direktorica Autocesta FBiH Mirnesa Agić i rukovodstvo Općine Grude razgovarali su u tom gradu o imovinsko-pravnim odnosima, odnosno eksproprijaciji zemljišta u svrhu izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica sa Republikom Hrvatskom.

– Plan je da cjelina od 12 kilometara do ljeta bude završena, što je uvjet za početak gradnje ceste koja će prolaziti područjem općine Grude i Grada Širokog Bijega, kao dijela strateški važnog projekta brze ceste koja će preko zapadne Hercegovine spajati Mostar s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom – izjavila je Mirnesa Agić, v. d. izvršna direktorica za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH.

Na operativnom sastanku su utvrđeni rokovi i potrebe kako bi se ubrzali postupci eksproprijacije, a općinski načelnik Ljubo Grizelj je potvrdio da će Općina povećati timove angažovane na eksproprijaciji kako bi se ispunili dinamički planovi.

Od Mostara preko Širokog Brijega i Gruda do Republike Hrvatske gradit će se brza, moderna cesta u punom profilu sa po dvije trake u svakom smjeru, koja će s jedne strane biti povezana s autocestom na Koridoru 5C, a s druge strane s mrežom cesta u Hrvatskoj.

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 60,7 kilometara izuzetno je važan kapitalni projekt koji će u potpunosti promijeniti sliku prometne infrastrukture na jugu BiH i otvoriti veliki prostor za razvoj turizma i privrede u Bosni i Hercegovini.

Uveliko se radi na pripremi za izgradnju.

Ovaj projekt je podijeljen na dvije dionice. Prva je biti Mostar sjever – Polog u dužini od 20,3 km, a druga Polog – granica RH u dužini od 40,4 km.

Za prvu dionicu Mostar sjever – Polog (20,3 km) u toku je izrada idejnog projekta u sklopu kojeg će se pribavljati prethodne saglasnosti nadležnih institucija neophodne za ishodovanje urbanističke dozvole.

Druga dionica Polog – granica RH (40,4 km) sastoji se od dvije poddionice, Polog – Polugrno (15,8 km) i Polugrno – granica sa RH (24,6 km). Za ovu dionicu je završen Glavni projekat i u toku je postupak eksproprijacije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()