Sjednica VSTV-a u Sarajevu: Da li će se razmatrati pitanje zloupotrebe CMS sistema

Prvo je razmatrano postupanje VSTV u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju Ružice Jukić, koja je sankcionisana jer je u prepisci sa novinarima pominjala članove VSTV. Tačka je bila zatvorena za javnost

08.02.2024. 11:00
  • Podijeli:
VSTV-651683dfd6a5b.webp Foto: VSTV

U Sarajevu se danas održava sjednica VSTV-a. Za većinu javnosti interesantnih tačaka VSTV je odlučio zatvoriti se za javnost.

Prvo je razmatrano postupanje VSTV u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju Ružice Jukić, koja je sankcionisana jer je u prepisci sa novinarima pominjala članove VSTV. Tačka je bila zatvorena za javnost.

Pred članovima se našao i Pravilnik o radu Odjela za integritet VSTV koji treba biti formiran, a koji će provjeravati imovinu sudija i tužilaca, ali i njihove potencijalne sukobe interesa.

Odlučivanje je odgođeno za sljedeću sedmicu.

Jedno od ključnih pitanja koje bi se trebalo razmatrati je pitanje zloupotrebe CMS sistema koji dodjeljuje sudijama predmete.

Pitanje je ko je i da li je iz VSTV zloupotrebljavao CMS sistem tako pomažući suspendovanom predsjedniku Suda BiH da dodjeljuje slučajeve kome on želi. Član VSTV Biljana Simeunović, koja danas predsjedava, naložila je informatičkoj službi da pripremi potrebnu informaciju. Tačka ce biti razmatrana pod razno. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()