Vodostaj rijeka u Crnoj Gori je u porastu zbog obilnih padavina, a sve zbog ciklona "Fobos"

Na sjeveru su se izlile brojne rijeke, a zabilježen je i veći porast nivoa Morače

21.11.2022. 10:34
  • Podijeli:
crna_gora_izlijevanje_index.hr 1-1669022845218.webp Foto: Index.hr

Vodostaj rijeka u Crnoj Gori je u porastu zbog obilnih padavina, a sve zbog ciklona "Fobos" koji je tokom vikenda pogodio Crnu Goru.

"Na sjeveru su se izlile brojne rijeke, a zabilježen je i veći porast nivoa Morače", rekao je meteorolog Branko Micev za RTCG.

On je istakao da je samo za 24 časa rijeka Morača porasla za 4,8 metara.

Prema njegovim riječima, ukupan porast u ovoj kišnoj seriji od 15. novembra do danas iznosi 9,8 metara.

"Nivo Skadarskog jezera u odnosu na stanje prije kišne serije od 15. novembra do danas porastao je za 98 centimetara, dakle, nivo jezera ima porast od gotovo jednog metra za nekoliko dana", naveo je Micev.

Tokom noći između subote i nedjelje najviše kiše palo je u Kolašinu, 185 litara, u Herceg Novom 138, a u Nikšiću 102 litra po metru kvadratnom.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je ranije upozorenje zbog najavljenih obilnih padavina, jakog južnog vjetra i rizika od olujnih nepogoda u Crnoj Gori.

Zbog ciklona nazvanog "Fobos" najavljeno je kratkotrajno podizanje nivoa mora u južnom Jadranu, kao i jaki talasi i uzburkano more, kao i potencijalno mogući problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()