U Jadranu ulovljena riba čiji je otrov 1.200 puta jači od cijanida

Ona sadrži otrov tetrodotoksin, koji je smrtonosan za ljude

14.05.2024. 14:41
  • Podijeli:
otrovna_riba_jadran_foto_FB-66436cd22d03a.webp Foto: Facebook/Aquarium Pula

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) ulovljena je kod Medulina u Jadranu.

Ona sadrži otrov tetrodotoksin, koji je smrtonosan za ljude. Ovaj otrov je do 1.200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov.

Sedam jedinki srebrnopruge napuhače uočeno je kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

"Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jedan do dva mg fatalna", objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, prenio je portal 24sata.

Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u takozvane lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predijelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu "napuhanost" jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca.

Umjesto bijega, napuhača koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode, pa čak i vazduha kad je to potrebno, kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()