Trgovska gora: Hrvatska pokrenula studiju uticaja na životnu sredinu

Obavijest o ovom postupku upućena je Ministarstvu vanjskih poslova BiH

08.03.2023. 08:50
  • Podijeli:
trgovska_gora_anadolija 1.jpg Foto: Anadolija

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaprimilo je na znanje dopis od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim ih obavještava da je u Republici Hrvatskoj započet postupak određivanja sadržaja studije uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Obavijest o ovom postupku upućena je Ministarstvu vanjskih poslova BiH od strane Ministarstva održivog razvoja Republike Hrvatske, dana 28.02.2023. godine, od kada je ostavljen rok za postupanje od 30 dana.

U skladu sa Espoo konvencijom o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je dana 03.03.2023. godine iskazalo namjeru učešća Bosne i Hercegovine u postupku procjene uticaja na životnu sredinu u predmetnom postupku i o tome obajvestilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

"Imajući u vidu da se radi o lokalitetu u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine, kao i činjenicu da se radi o projektu koji može značajno uticati na životnu sredinu i zdravlje ljudi u Republici Srpskoj i BiH, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, kao kontakt institucija za provođenje ESPOO konvencije za BiH, o pokrenutom postupku obavijestilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vladu Brčko Distrikta radi obavještavanja nadležnih institucija, zainteresovane javnosti i javnosti na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta", saopćili su.

Mišljenja i sugestije iz prethodnog stava mogu se dostaviti na adresu Ministarstva do 15.03.2023. godine. Nakon toga, će se izvršiti objedinjavanje svih dostavljenih mišljenja i sugestija, kako bi se dostavilo  Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je Odlukom Savjeta ministara BiH određeno kao koordinator aktivnosti nadležnih institucija u BiH po pitanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()