Šolc smiruje strasti: Potrebno mirno rješenje konflikta između Srbije i Kosova*

Veoma smo posvećeni mirnom rješenju. Njemačka, Francuska i Italija su posebno aktivne u tom pogledu

05.10.2023. 10:40
  • Podijeli:
olaf-solc-scholz-fototanjugzoran-zestic-1665236685677.webp Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu na mirno rješenje konflikta između Srbije i Kosova.

“Za mene je veoma važno da situacija ne eskalira dalje kada su Srbija i Kosovo u pitanju. Veoma smo posvećeni mirnom rješenju. Njemačka, Francuska i Italija su posebno aktivne u tom pogledu”, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

Dodao je da će se o tom pitanju razgovarati u četvrtak i petak kada se lideri iz 47 evropskih zemalja sastanu u Granadi, u Španiji.

Šolc je govorio i o sukobu između Azerbejdžana i Jermenije, pozdravljajući posredničke napore predvođene predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Naglasio je hitnu potrebu da se nastavi sa mirovnim procesom usred onoga što je nazvao “veoma teškom situacijom“.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je odbio da prisustvuje sastanku o Karabahu u Granadi u Španiji, na kojem se očekivalo učešće jermenskog premijera Nikola Pašinjana i lidera Evropske unije, Francuske i Njemačke.

Azerbejdžan je prethodno insistirao i na učešću Turske na tom sastanku, ali su se Njemačka i Francuska tome oštro usprotivile.

Pozivajući se na izvore iz predsjedničkog ureda, azerbejdžanski mediji javljaju da je službeni Baku rekao da ne vidi potrebu da učestvuje u pregovorima ovog formata nakon projermenskih izjava francuskih zvaničnika, posjete francuske ministrice vanjskih poslova Katarine Colon Jermeniji, izjava o isporuci oružja i municije i optužbi Mihela na račun Azerbejdžana.

“Azerbejdžanu nije potreban takav format. Baku ne vidi potrebu da razgovara o problemima regiona sa zemljama daleko od regiona”, navode isti izvori.

Svaki format u kojem Francuska učestvuje neprihvatljiv je za Azerbejdžan, naglašava se u izvještajima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()