Pogledati situaciju na Kosovu i Metohiji: Zabilježeno 400 napada na Srbe

"Ne može želja Srbije za poštovanjem međunarodnog prava i osnovnih principa povelje UN da se tumači kao provokacija"

08.09.2023. 15:50
  • Podijeli:
Tan2023-09-0813274687_8 aleksandar vučić foto tanjug rade prelic-64fb09a47d968.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas predstavnike EU, SAD, ali i Kine i Rusije da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiji, gdje je do sada zabilježeno 400 napada na Srbe.

Vučić je naveo da situaciju treba da sagledaju kroz to ko je proizvodio nemire i sukobe i u čijem interesu, a ko nije.

"Ne može želja Srbije za poštovanjem međunarodnog prava i osnovnih principa povelje UN da se tumači kao provokacija", naveo je Vučić u obraćanju.

On je potvrdio da će delegacija Beograda učestvovati u srijedu ili četvrtak, 13. ili 14. septembra, u nastavku razgovora sa Prištinom u Briselu, ističući da je Srbija uvijek smatrala da je dijalog jedini način za rješavanje problema.

Vučić je naveo da je od dolaska Aljbina Kurtija na mjesto premijera privremenih prištinskih institucija zabilježeno 400 napada na Srbe, a 41 put su pokušali da izazovu sukobe, te podsjetio da su dan pošto je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da očekuje značajne konsultacije od Prištine, albanski policijaci upali u napuštenu fabriku alata u Zubinom Potoku iz želje da dokažu kako njihovoj sili nema granica.

On je naveo da je bilo 15 napada na srpsku djecu i direktnih pokušaja da se spriječi funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije, od oduzimanja kola hitne pomoći do direktnih napada, kao i šest napada na objekte Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a da iz pritvora još nisu pušteni svi bezrazložno uhapšeni Srbi.

Povodom pokušaja otimanja srpskih prostorija u Bošnjačkoj Mahali u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Vučić je rekao da je Priština odustala od otimanja srpskih prostorija pod pritiskom SAD i EU ali smatra da će to nastaviti nakon dijaloga u Briselu.

Srpski narod, istakao je predsjednik Srbije, nastojaće da se tim mjerama suprotstavi demokratski.

Vučić je rekao da se bliži kraj zalihama namirnica u srpskim sredinama, da je posebno katastrofalna situacija u srpskim bolnicama zbog blokade Prištine i da Beograd pokušava da dostavi lijekove preko drugih zemalja.

Predsjednik Srbije najavio je da će delegacija Beograda učestvovati u ponedjeljak, 11. septembra, u Skoplju na razgovorima u okviru inicijative Brdo-Brioni, kao i da će nakon obilježavanja Dana srpskog jedinstva 15. septembra otići u NJujork na sjednicu Generalne skupštine UN.

Vučić je istakao da će na Dan srpskog jedinstva 15. septembra biti više važnih događaja.

Odgovarajući na zahtjeve opozicije za raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, Vučić je rekao da će odluku o tome donositi nakon što se završe razgovori o u Briselu i Generalna skupština UN

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()