Panika u Hrvatskoj: Vodostaji Save, Drave i Mure veoma brzo rastu

Velika količina padavina uzrokovala je da Sava nabuja kod Zagreba

03.11.2023. 14:21
  • Podijeli:
Kostajnica Vodostaj Une-646395a6bb5f4.webp Foto: Kostajnica

Vodostaji Save, Drave i Mure u Hrvatskoj veoma brzo rastu usljed obilnih padavina, more se izlilo na rive širom Dalmacije, a u Novigradu se pojavila pijavica.

Velika količina padavina uzrokovala je da Sava nabuja kod Zagreba, jako brzo rastu i vodostaji Drave i Mure, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritokama, saopšteno je iz "Hrvatskih voda".

Prema informacijama iz Slovenije, tokom dana očekuje se formiranje velikog vodenog talasa rijekom Savom s očekivanim maksimalnim protokom na nivou od 2.200 - 2.300 metara kubnih u sekundi na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodenog talasa u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Vanredne mjere odbrane od poplava jutros su proglašene na Kupi - Hrvatsko, a redovne mjere obrane od poplava proglašene su na Kupi - Selo Kupa i na Rječini - Martinovo selo.

Pripremno stanje odbrane od poplava proglašeno je na Maloj Neretvi u Opuzenu, na Savi u Rugvici, Dubrovčaku, Crncu, ustavi Trebež, Jasenovac i u Lonjskom Polju.

U "Hrvatskim vodama" kažu da će u slučaju potrebe dio vode Save pustiti putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko Polje kako bise snizio vodostaja na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Dosadašnja akumulacija padavina na području Slovenije i Austrije tokom danas će uzrokovati i značajan porast vodostaja Mure i Drave, s mogućnošću da dođu do vanrednih mjera odbrane od poplava na području Botova tokom nedjelje, upozoravaju u "Hrvatskom vodama".

Ovog vikenda, između subote i nedjelje, u "Hrvatskim vodama" očekuju još jedan talas obilnijih kišnih oborina, posebno u slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja dvije rijeke.

More se izlilo na obale i rive u Splitu, Trogiru, Šibeniku, Segetu Donjem, Kaštelima, na Braču, Čiovu i Hvaru, javljaju hrvatski mediji.

Zbog visokog nivoa mora prekinut je saobraćaj na putu između Tara i Novigrada na mostu Antenal.

Zbog olujnog vjetra zatvoren je most Franje Tuđmana u Dubrovniku, a samo za putnička vozila otvoren je put Solin-Klis.

Zbog vjetra je na snazi zabrana saobračaj za autobuse na sprat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na državnim putevima Vaganac-Ondić i Ličko Petrovo Selo-Granični prelaz Ličko Petrovo Selo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()