Od pitanja Kosova*, do nabavke vojne opreme i nuklearnog programa: O čemu će razgovarati Vučić i Makron

Teme će biti i jačanje saradnje dvije zemlje u odbrani, energetici i vještačkoj inteligenciji.

07.04.2024. 16:53
  • Podijeli:
Aleksandar Vučić Emanuel Makron Tanjug PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE-64788fb2c3f88.webp Foto: Tanjug/PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE

Emanuel Makron, francuski predsjednik, i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u ponedjeljak će razgovarati o evropskim integracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine, piše francuski dnevnik "Figaro".

Teme će biti i jačanje saradnje dvije zemlje u odbrani, energetici i vještačkoj inteligenciji.

Od goluba do jastreba. Tako se mijenjao stav francuskog predsjednika, sa promjenama u Evropi, od početka rata u Ukrajini, prenosi Nova.

Posljednji zapadni državnik koji je liniju komunikacije sa ruskim predsjednikom držao otvorenom, u trećoj godini sukoba, sa čela jedine nuklearne sile u Evropskoj uniji poručuje - Evropa mora da se sprema za rat, ako želi mir.

Neskrivena je ambicija Makrona da se nametne kao najuticajniji evropski lider.

U razgovoru sa Vučićem, prema najavama iz Jelisejske palate, potvrdiće punu podršku evrointegracijama, čiji je sastavni dio, kako se navodi, normalizacija odnosa sa Prištinom.

Vučić i Makron u Parizu će, prema računici predsjednika Srbije, razgovarati 20. put. Posjetu francuskog predsjednika Srbiji prije pet godina, pratile su francuske investicije, poput ulaganja u Aerodrom "Nikola Tesla2.

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije smatra da će Vučić pokušati da objasni stavove Srbije Makronu i da pokuša da dobije njegovu podršku u vezi s tim pitanjima, prenosi RTS.

"S nastavkom evropskih integracija, s našom pozicijom o članstvu Kosova u Savetu Evrope, rezultat zavisi od samog stava unutar zapadnog saveza, pre svega SAD, o svim tim pitanjima", dodaje Zečević. Posjeta Francuskoj, prema Vučićevim riječima, od strateškog je značaja.

Moguća najskuplja kupovina u istoriji srpskog vojnog budžeta

Na agendi su i perspektive da se stari borbeni avioni u srpskom vazduhoplovstvu zamijene novim "Rafalima".

Pregovori o kupovini teškoj, prema procjenama, nekoliko milijardi evra vode se već nekoliko godina. A najavljuje se i mogućnost kupovine transportnih helikoptera "Airbus".

Petar Vojinović, urednik portala "Tango Six", ističe da bi to bila najskuplja kupovina u istoriji srpskog vojnog budžeta.

"Srpsko vazduhoplovstvo je trenutno, nakon više godina, sposobno da obavlja te zadatke koji se pred njih stavljaju, pre svega zaštita vazdušnog prostora, ali te letelice s kojima oni trenutno raspolažu će negde tridesetih godina morati da se povuku", objašnjava Vojinović.

Goran Janićević, urednik emisije "Dozvolite" na RTS-u, napominje da je taj avion potrebno održavati, pošto su savremeni borbeni avioni veoma komplikovani za održavanje.

"Srbija je nedavno uvrstila u svoj arsenal savremene radare za osmatranje vazdušnog prostora 'GroundMaster 400A'. To je trenutno najsavremeniji radar tog tipa u svetu", dodaje Janićević.

Razvoj nuklearnog programa

Saradnja sa Francuskom u oblasti energetike mogla bi da poprimi konkretnije obrise i kada je riječ o razvoju nuklearnog programa u Srbiji, prema najavama - izgradnje modularnih nuklearnih elektrana.

Više od dvije trećine struje, Francuzi dobijaju iz nuklearki u Srbiji zabranjenih već četvrt vijeka.

Đorđe Lazarević sa Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla" navodi da je Francuska zemlja sa velikim iskustvom u razvoju nuklearnih tehnologija.

"Osim što koristi nuklearnu energiju za dobijanje energije u svojoj zemlji, ona je i jedan od nosilaca tehnologije proizvodnje velikih nuklearnih elektrana, takođe ima svoj projekat u oblasti malih modularnih reaktora", dodaje Lazarević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()