Na poziv Miroslava Lajčaka: U četvrtak razgovori o zajednici srpskih opština

Petković je naglasio da Srbija na te razgovore ide vrlo pripremljena i sa posebnim timom eksperata, te da je to prvi konkretan korak u pravcu formiranja ZSO

14.11.2023. 17:34
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je Beograd prihvatio poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da za dva dana budu nastavljeni razgovori u Briselu na kojima će tema biti tekst statuta zajednice srpskih opština /ZSO/.

Petković je naglasio da Srbija na te razgovore ide vrlo pripremljena i sa posebnim timom eksperata, te da je to prvi konkretan korak u pravcu formiranja ZSO.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka kojem je prisustvovao, naveo da razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na to kako će biti riješena brojna važna pitanja, prvenstveno izvršna ovlaštenja koja ta zajednica ima u skladu sa sporazumima potpisanim 2013. i 2015. godine.

"To se odnosi i na zdravstvo, i školstvo, i prostorno planiranje i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO", naglasio je Petković i napomenuo da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je Vučić u razgovoru sa Lajčakom ukazao na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

"Za Srbiju je važno da sačuva živote i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je važno da razgovaramo, pregovaramo i tražimo rešenja. Mir je taj koji je najdragoceniji. Ne smemo ni u jednom trenutku bilo kakvim potezom da ugrozimo mir i zato insistiramo na razgovorima", rekao je Petković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()