Lajčak u Beogradu: Predstavnici EU i Amerike u razgovoru s Vučićem osudili napad u Banjskoj

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je istakao da su lideri Srbije i Kosova* odgovorni svojim građanima i da se od njih očekuje odgovorna i odmerena komunikacija u javnosti

21.10.2023. 18:16
  • Podijeli:
lajcak beograd anadolija-6533f83f6e259.webp Foto: Anadolija

Snažno osuđujemo teroristički napad na Kosovsku policiju 24. septembra, svi počinioci moraju da budu privedeni pravdi i od Srbije očekujemo punu kooperaciju i konkretne akcije u tom smislu, izjavio je danas specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, javlja Anadolu.

On je nakon razgovora sa srbijanskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kojem su prisustvovali i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnici Kvinte, novinarima rekao da su EU i SAD zabrinute trenutnom negativnom putanjom u procesu normalizacije koja je direktno povezana sa evropskim putem Srbije i Kosova*.

Dodao je da je svrha posete bila da se razgovara o tome kako da se načini konkretni pomak u implementaciji sporazuma na putu ka normalizaciji i deeskalaciji nakon nedavnih dešavanja na Kosovu*.

"Lideri su odgovorni građanima i očekujemo odgovornu i odmerenu komunikaciju u javnosti", istakao je Lajčak.

On je naglasio da i Srbija i Kosovo* moraju da urade svoj deo posla na deeskalaciji i normalizaciji međusobnih odnosa, i da je to danas saopšteno i Vučiću.

"Očekujemo da i Srbija i Kosovo* počnu da ispunjavaju obaveze preuzete novim sporazumom iz februara i marta, ali i obaveze iz ranijih sporazuma", naveo je Lajčak.

On je naveo da će dijalog Beograda i Prištine biće u agendi sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU u ponedeljak, a da će se tokom nedjelje o tome razgovarati i sa liderima zemalja EU i u Evropskom savetu.

"Za Srbiju i Kosovo* nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa i implementacije sporazuma, i želimo da vidimo prosperitetan i stabilan Zapadni Balkan zbog čega je dijalog od krucijalnog značaja", zaključio je Lajčak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()