Lajčak najavio odvojene sastanke s pregovaračima Beograda i Prištine

Ovo je važan korak u provođenju Energetske mape puta i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova*, kazao je

11.12.2023. 14:28
  • Podijeli:
lajčaj tanjug-6553810135799.webp Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je, sumirajući svoje aktivnosti tokom protekle sedmice, da se posljednjih dana sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore s glavnim pregovaračima obje strane.

"Posljednjih dana bio sam zauzet u Bruxellesu, gdje sam se zajedno s mojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore s glavnim pregovaračima obje strane. Imao sam i niz diskusija i angažmana. U srijedu sam imao otvorenu razmjenu mišljenja s članovima Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga, koji su bili u posjeti snaših EU institucija. Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i obavijestio sam ih o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam na snažnoj podršci Njemačke mom radu, njihovom angažiranju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitave regije", napisao je Lajčak na Facebooku.

Kako je naveo, prošle sedmice je zaokužen "dobrim vijestima o potpisivanju dugoočekivanog komercijalnog ugovora između Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) i Elektrosevera".

"Ovo je važan korak u provođenju Energetske mape puta i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova* i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da opskrbljuje strujom četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulirana praksa", naveo je Lajčak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()