Evroposlanici glasali, regionu se nudi šest milijardi eura

Podržava se integracija zapadnog Balkana, uz podršku njegove posvećenosti pristupu "osnove na prvom mjestu"

12.03.2024. 10:49
  • Podijeli:
evri, euro, štednja, novac, devize, pare, ušteđevina pixabay-65756887de1f9.webp Foto: Pixabay

Poslanici u odborima Evropskog parlamenta za spoljne poslove i budžet usvojili su svoj stav o Instrumentu za reformu i rast za zapadni Balkan, kojim se regionu nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Na sjednici dva odbora Evropskog parlamenta usvojena je i odluka za ulazak u međuinstitucionalne pregovore sa Savjetom EU, a predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister rekao je, uoči glasanja, da očekuje početak pregovora već ove sedmice i istakao da je preostalo malo vremena za postizanje dogovora u aktuelnom mandatu Evropskog parlamenta.

Članovi dva odbora usvojili su stav o Instrumentu za reformu i rast koji se odnosi na partnere sa zapadnog Balkana, sa 65 glasova "za", pet "protiv", a uzdržanih nije bilo.

Iz Evropskog parlamenta je saopšteno da su oni podržali stroge reforme i jačanje EU vrijednosti na zapadnom Balkanu, fokusirajući se na transparentnost, vladavinu prava i ekonomsku integraciju.

U usvojenom nacrtu izvještaja, koji su u ime dva odbora pripremili koizvjestioci Karlo Resler i Tonino Picula, podržava se integracija zapadnog Balkana, uz podršku njegove posvećenosti pristupu "osnove na prvom mjestu".

Riječ je o principu koji povezuje vladavinu prava i osnovna prava sa dvije druge ključne oblasti procesa pridruživanja - ekonomskim upravljanjem i jačanjem demokratskih institucija i reforme javne uprave.

Namjera poslanika Evropskog parlamenta je da se unaprijedi upravljanje instrumentom uz fokus na jači parlamentarni nadzor i transparentnost, navodi se u saopštenju i ističe da bi redovan dijalog sa Evropskom komisijom trebalo da intenzivira ulogu Evropskog parlamenta u praćenju napretka i obezbjeđivanju usklađenosti finansiranja sa ciljevima EU.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili i da se uspostavi odbor za reviziju sastavljen od nezavisnih eksperata, uključujući državljana korisnika, kako bi zaštitili finansijske interese EU i obezbijedili objektivan nadzor nad instrumentom.

Cilj Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan jeste pokretanje društveno-ekonomskih reformi u regionu, unapređivanje ekonomskog rasta i usklađivanje sa EU, a poslanici insistiraju na okviru koji povezuje finansijsku podršku sa jasnim indikatorima napretka.

Odluka dva odbora da uđu u međuinstitucionalne pregovore sa Savjetom EU biće objavljena na plenarnoj sjednici i postaviće osnovu za početak tih pregovora Evropskog parlamenta sa Savjetom, sa ciljem usaglašavanja konačnog teksta o strukturi instrumenta.

Koizvjestilac Odbora za budžet Karlo Resler rekao je da ovim prijedlogom EU pokazuje jasnu posvećenost proširenju i uslovljenost u oblastima demokratskih standarda, vladavine prava i usklađenosti sa vrijednostima EU, što je nazvao ključnim za pristupanje pomoći od šest milijardi evra.

Instrumentom za reformu i rast za zapadni Balkan, koji je predstavljen kao kamen temeljac novog Plana rasta za zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija, planirano je da se u periodu od 2024. do 2027. godine izdvoji dvije milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice, prenosi RTS.

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su se 6. marta o pregovaračkom mandatu Savjeta EU o Instrumentu za reformu i rast za zapadni Balkan, što će, kako je tada saopštio Savjet EU, omogućiti predsjedavajućem Savjeta EU da započne pregovore o konačnom tekstu za instrument sa Evropskim parlamentom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()