Bivši hrvatski predsjednik kao kompozitor i režiser: Ivo Josipović napravio operu

"Ideja je stara možda nekih 10-15 godina. Mene je fascinirao taj fenomen slavne osobe Lennona, zaista velikog umjetnika", rekao je

12.04.2023. 17:00
  • Podijeli:
ivo_josipovic_ Miroslav_Lelas_pixsell-1663683838816.webp Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Iako je većini poznat kao bivši hrvatski predsjednik, Ivo Josipović može se pohvaliti i bogatom kompozitorskom karijerom.

Opera bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića – koji je napravio djelo o ubistvu Johna Lennona – iduće će sedmice biti premijerno prikazana u Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Ideja je stara možda nekih 10-15 godina. Mene je fascinirao taj fenomen slavne osobe Lennona, zaista velikog umjetnika. S druge strane je osoba koja ga obožava, ali ga u jednom trenutku ubija. Taj fenomen me zanimao možda kao profesora kaznenog prava. Puno sam o tome razmišljao", rekao je.

Zbog politike je ta ideja o operi dugo ostala samo u njegovoj mašti. Tek kada se povukao iz javnog života, mogao se u potpunosti posvetiti njezinoj realizaciji.

"Povukao sam se na selo, izolirao od svega i napisao operu. Publika sigurno ne bi trebala očekivati da će čuti Lennonove pjesme. Nema ih. To je isključivo moja muzika, onako kako ja inače pišem", kazao je Josipović.

Priču o ubistvu koje je uzdrmalo savremeni svijet, mnogi su tematizirali u filmovima, mjuziklima, teatarskim predstavama, a sada će je hrvatski gledaoci imati priliku gledati u operi, piše Dnevnik.hr. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()