Završena sjednica narodne skupštine: Usvojen nacrt zakona o imunitetu

Za ovaj akt glasalo je 47 poslanika, a niko nije bio protiv i niko uzdržan.

22.12.2023. 19:23
  • Podijeli:
Narodna skupština RS foto Dejan Rakita:PIXSELL-648b24c648524.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

 Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o imunitetu Srpske koji propisuje da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Za ovaj akt glasalo je 47 poslanika, a niko nije bio protiv i niko uzdržan.

U obrazloženju ovog akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rješenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti.

Ovaj nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi čiji je cilj efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Ovaj akt biće upućen u javnu raspravu od 30 dana.

U danu za glasanje usvojeni su i Nacrt zakona o lovstvu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Parlament Srpske usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima u kojem se kao cilj navodi podsticanje privrednog razvoja Srpske stvaranjem stimulativnog pravnog okvira za ulaganja u oblast geoloških istraživanja, a ovaj akt biće upućen u javnu raspravu.

Poslanici su k znanju primili izvještaje o radu i reviziji finansijskog poslovanja RTRS-a od 2019. do 2022. godine.

Opozicija nije prisustvovala glasanju, nakon verbalnog incidenta koji se desio u skupštinskoj sali.

Za direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske imenovana je Draženka Janjanin, a izabrani su i članovi Savjeta nacionalnih manjina Srpske.

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić okončao je sedmu redovnu sjednicu. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()