VSTV o izboru kadrova u "federalni USKOK": Obavljeni su razgovori i formirane liste kandidata

Postoji mogućnost da će VSTV ovo pitanje razmotriti na sjednici planiranoj u aprilu

18.03.2024. 22:33
  • Podijeli:
trgovina-ljudina-foto-vstv.jpg

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) oglasilo se povodom formiranja posebnih odjela Federalnog tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH u koje bi trebalo biti imenovana 10 sudija i 10 tužitelja. Riječ je o odjelima koji će činiti "federalni USKOK".

Iz VSTV-a Istakli su da su obavljeni razgovori sa kandidatima.

"Formirane su liste kandidata koji su prešli bodovni prag i koji, u smislu odredbi Poslovnika VSTV BiH, mogu ići u proceduru koja podrazumijeva traženje dodatnih podataka o njihovom radnom angažmanu od institucija u kojima rade te institucija neposredno višeg stepena, nakon čega će biti formirane Rang liste", kazali su iz VSTV-a za Klix.ba.

Dodali su da postoji mogućnost da će VSTV ovo pitanje razmotriti na sjednici planiranoj u aprilu.

"Početak rada navedenih pravosudnih institucija je teško procijeniti. Naime, nakon što određena osoba bude imenovana na navedene pozicije potrebno je da protekne rok za odlučivanje Suda Bosne i Hercegovine po eventualno pokrenutim tužbama drugih kandidata te da se okonča postupak dodatnih provjera, u skladu sa članom 44. stav 6. i članom 86 c. stav (4) do (8) Zakona o VSTV-u BiH"; navodi se.

Podsjećamo, izbor novih kadrova odnosi se formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koje je premijer FBiH nazvao "federalnim USKOK-om", a koja će se baviti borbom protiv kriminala i organizovanog kriminala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()