VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Jednaka zastupljenost

29.09.2023. 10:30
  • Podijeli:
VSTV-651683dfd6a5b.webp Foto: VSTV

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom redovne sjednice, koja se održala 27. i 28. septembra 2023. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

Dženana Brković, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Zenici; Envera Kukić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Banovićima; Muhamed Vejzović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Srebreniku; Ankica Čuljak, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Ljubuškom; Jasmina Miljković, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Velikoj Kladuši; Antonela Đaković, na poziciju sudije Općinskog suda u Tuzli; Naida Tabaković, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Edina Kršlak, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Emina Husaković, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Adi Isaković, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Jasmina Sazdovski, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Elma Zorabdić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Ajna Avdispahić-Đonko, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Suada Kahrić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; Sanela Galešić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; Sanja Lozančić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

 

Na nivou Republike Srpske imenovani su:

Marela Jevtović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci;
Dragan Vujec, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci;
Ljiljana Santrač, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci;
Alma Salkić-Mijić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Sokocu;
Sabina Čankušić Čamo, na poziciju sudije Osnovnog suda u Sokocu.

 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 23.10.2023. godine.

 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()