Ustavni sud BiH 22. septembra razmatra Zakon o nepokretnoj imovini RS

Na dnevnom redu i ocjena ustavnosti Uredbe KS o kontroli javnih nabavki

16.09.2022. 12:11
  • Podijeli:
Ustavni_sud_BiH_foto_UstavniSudBiH.jpg Foto: Ustavni sud BiH


Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj sjednici zakazanoj za 22. septembra razmatrat će zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske.

U aprilu ove godine, delagati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović i Zlatko Miletić podnijeli su ovaj zahtjev.

“Smatramo da ovakvo zakonsko rješenje u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a krši mnogobrojne odredbe Ustava BiH. Najljubaznije Vas molimo da u skladu sa članom 25 stav (2) i (3) Pravila Ustavnog suda BiH, ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavne odredbe veoma štetne za državu Bosnu i Hercegovinu”,  navedeno je u apelaciji.

Sudije Ustavnog suda BiH na ovoj sjednici razmatrat će  i zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović, kako je to i navedeno u zahtjevu upućenom u maju, smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Uredba krši i odredbe člana IV/4. Ustava Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je svojim postupanjem Vlada Kantona Sarajevo ušla u okvir nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()