Najavljena kostituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH

Izbor Kolegija i članova Komisije za pripremo izbora Vijeća ministara BiH

28.11.2022. 10:59
  • Podijeli:
Parlament BiH Foto: Armin Durgut/Pixsell
Parlament BiH

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak, 1. decembra, novoizabrani poslanici daće svečanu izjavu, a potom bi trabalo da bude izabran predsjedavajući ovog doma, te njegov prvi i drugi zamjenik.

Na konstituirajućoj sjednici planirano je da budu izabrani i članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara koju čini po jedan poslanik svake političke stranke u ovom sazivu Predstavničkog doma, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Konstituirajućoj sjednici će predsjedavati dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović kao najstariji poslanik u prošlom sazivu.

Prema rezultatima opštih izbora, SNSD osvojio je šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Iz Federacije BiH osam mandata za Predstavnički dom BiH osvojio je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Željko Komšić - za građansku državu tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES - za nove generacije, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 12.00 sati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()