Trojka osudila Dodikovo negiranje genocida

Milorada Dodika pozivaju da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja

21.02.2023. 19:25
  • Podijeli:
Elmedin Konakovic foto twitter-63948bc1ec98e.webp Foto: Twitter

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka osuđuju današnje javno negiranje genocida u Srebrenici.
Milorad Dodik je današnjom izjavom da se u Srebrenici nije desio genocid po prvi put nakon stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Bosna i Hercegovine prešao liniju zakonitog postupanja.

Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez iznimke procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je historijska i pravna i činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini.

Milorada Dodika pozivamo da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja stanovnika entiteta RS, te da svojim izjavama ne usložnjava posao i njegovih kadrova na državnoj razini.

“Trojka” neće pristati na populističku igru nadmetanja u kvazipatriotizmu, ali isto tako nećemo nikada ostati nijemi na vrijeđanje žrtava i negiranje pravnih činjenica. Država Bosna i Hercegovina mora da povede brigu o egzistencijalnim pitanjima svojih građana, te da svi zajedno radimo na osiguranju boljeg života za generacije koje dolaze.

Vraćanjem u prošlost kroz falsificiranje i negiranje historijskih činjenica je kretanje u suprotnom pravcu. “Trojka” ne želi žrtvovati evroatlantsku budućnost naših građana za uobičajena, isprazna dnevnopolitička natjecanja u “branjenju” tzv. svojih od zamišljenih neprijatelja, ali isto tako nećemo žrtvovati istinu ni za kakvu političku poziciju. Ako je SNSD u prošlosti i imao priliku sarađivati sa strankama koje su bile spremne trgovati pravnim činjenicama i istinom o srebreničkom genocidu, “Trojka” nije partner koji će pristati na takvu igru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()