Sutra sjednice oba doma Parlamenta BiH, na dnevnom redu zakon o sprečavanju sukoba interesa

Radmanović je naveo da je na telefonskom Kolegijumu Predstavničkog doma dogovoreno da hitna sjednica počne u 14 sati

07.03.2024. 11:44
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebali bi sutra da održe sjednice na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović.

On je naveo da je na telefonskom Kolegijumu Predstavničkog doma dogovoreno da hitna sjednica počne u 14 sati.

"Ako se usvoji zakon koji je predložilo Vijeće ministara, onda je nepotrebno održavanje sjednice Predstavničkog doma koja je ranije zakazana za ponedjeljak, 11. mart o istoj tački dnevnog reda samo sa prijedlogom SDA", pojasnio je Radmanović.

Radmanović je naveo da bi sjednica Doma naroda sa istom tačkom dnevnog reda trebala da bude održana sutra u 15 sati.

Vijeće ministara usvojilo je jučer Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, čime se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH.

Ovaj zakon je jedan od ključnih uslova otvaranje pregovora s EU.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u obavljanju javne dužnosti.

Među ciljevima je prevencija i borba protiv korupcije, te jačanje povjerenja građana u institucije BiH.

Predlagač ovog zakona, koji je jučer jednoglasno usvojen na vanrednoj telefonskoj sjednici, je Ministarstvo pravde BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()