Schmidt demantovao navode iz RS: Državna imovina nije riješena u Daytonu

Schmidt podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava

25.04.2023. 11:19
  • Podijeli:
schmidt_obraćanje_una-642ff1d1a5ed6.webp Foto: Una

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS op.a.) komentarisao je pitanje državne imovine koja je proteklih dana ponovo u centru javnosti.

Podsjetimo, u Banjaluci su jučer stranke iz Republike Srpske predvođene SNSD-om i predsjednikom RS Miloradom Dodikom potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini osim Srpske demokratske stranke. To je uslijedilo nakon što su probosanske stranke u Parlamentu BiH potpisale istu izjavu, a nakon toga zastupnici iz RS napustili sjednicu.

“Naime, nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Daytonu. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština”, naveo je Schmidt.

Schmidt podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava:

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i ja odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu”, istakao je Schmidt osvrćući se na brojne i nekoliko puta ponovljene izjave Dodika o otcjepljenju RS.

Naglasio je Schmidt da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

“Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dayton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi”, poručio je Schmidt.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()