Satler: Pravosuđe BiH mora pokazati spremnost i snagu

Satler je sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH razgovarao o aktuelnim temama koje su u fokusu rada ovog vijeća

21.11.2022. 19:30
  • Podijeli:
satler_vstv-1669046386657.webp Foto: Visoko sudsko i tužilačko vijeće

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler poručio je danas da pravosuđe BiH mora pokazati spremnost i snagu da odgovori na sve zahtjeve koje nosi kandidatski status za članstvo u EU, koji je moguć u decembru.

Satler, koji je sa saradnicima posjetio Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), ukazao je na važnost momenta i potrebu da se pravosudni sistem unaprijedi.

On je istakao značaj VSTV-a BiH kao krovne pravosudne institucije koja, kroz sistemski pristup rješavanju određenih pitanja iz svoje nadležnosti, značajno može doprinijeti cjelokupnom procesu pristupanja zajednici evropskih zemalja, saopšteno je iz VSTV.

Satler je sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH razgovarao o aktuelnim temama koje su u fokusu rada ovog vijeća, a odnose se na unapređenje procesa imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, pitanje efikasnosti sudskog i tužilačkog sistema, reformskog programa VSTS-a BiH, aktivnosti planiranih u okviru "EU for DŽastis" projekta, koje su usmjerene na jačanje pravosudnog sistema, te pitanje učešća međunarodnih predstavnika u radu radnih tijela VSTV-a BiH.

On je zahvalio članovima Predsjedništva VSTV-a i menadžmentu Sekretarijata VSTV-a BiH za napore koje ulažu i izrazio nadu da će ti napori rezultirati novim zamahom da bi u narednoj godini imali značajno bolji izvještaj međunarodne zajednice o pravosudnom sistemu BiH, što je u fokusu Delegacije EU u BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija istakao je posvećenost ovog savjeta za iznalaženjem najboljih sistemskih rješenja koja će biti ugrađena u podzakonske akte Savjeta, što će značajno doprinijeti izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema.

Dogovoreno je da sastanci poput današnjeg budu upriličeni češće radi jačanja saradnje i rada na svim pitanjima čiji je cilj jačanje vladavine prava u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()