Predstavnički dom PSBiH usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV

Poslanici nisu podržali inicijativu za uvođenje “Amber alerta”

30.01.2024. 16:55
  • Podijeli:
parlament sjednica una (3)-64e4ad166c20a.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH prema kojem je kao rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima određen 23. mart.

Danas nije bilo entitetske većine za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Podršku poslanika dobio je izvještaj o sprovedenoj reviziji učinka o temi “Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru nad sprovođenjem planova integriteta”, kao i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Aktivnosti institucija BiH na obezbjeđivanju rodne ravnopravnosti”, te izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Uvođenje softverskih rješenja”.

Poslanici su usvojili i zaključak poslanika SDS-a Darka Babalja da se Savjet ministara obaveže da Predstavničkom domu u roku od 30 dana dostavi tačne informacije o 25 institucija koje nisu bile uspješne u primjeni softverskih rješenja, a što je navedeno u revizorskom izvještaju.

Na današnjoj sjednici usvojen je i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2022. godinu.

Entitetske većine nije bilo za poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom traže da Savjet ministara i nadležno Ministarstvo bezbjednosti budu zaduženi da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omoguće uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece “Amber alert” na teritoriji BiH.

Inicijativu za “Amber alert” nije podržala ni Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH.

Poslanici danas nisu usvojili da Prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima budu razmatrani po skraćenom postupku.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora i sporazuma, među kojima je i sporazum o zajmu za dodatno finansiranje za program integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa, koji su potpisale BiH i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Ovim je današnje zasjedanje završeno, a predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara najavio je da će naredna redovna sjedica biti održana 28. februara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()