Predstavnički dom BiH obavio raspravu o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH

Uskoro glasanje

23.02.2023. 16:28
  • Podijeli:
Predstavnicki_dom_BiH_2023_foto_AA (2)-63d12accacd1a.webp Foto: AA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas u Sarajevu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA).

Špago je u obrazloženju naveo da bi ovim izmjenama i dopunama plate budžetskih korisnika bile uravnotežene, jer je aktuelnim zakonom utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama, od najniže do najviše.

Na sjednici, održanoj 31. januara, Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te je Komisija zadužena da izradi novo mišljenje o ovom prijedlogu.

U drugom krugu glasanja Predstavnički dom bi trebalo da se izjasni o izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o izvještaju o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kao i izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, a u oba slučaja nije postignuta saglasnost Kolegijuma.

Rasprava je obavljena i o izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata", čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Tokom rasprave o Godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, poslanik Jasmin Emrić pozdravio je činjenicu da je resorno ministarstvo reagovalo pravovremeno, ali je naveo da bi ruralni razvoj u BiH morao da bude podržan mnogo više od nadležnih entitetskih institucija, jer bi to podstaklo brži razvoj domaće proizvodnje.

Bez rasprave razmotren je prijedlog odluke o izmjenama odluke o imenovanju članova stalnih komisija Predstavničkog doma.

Marin Vukoja je predložen da nastavi obavljanje funkcije sekretara Predstavničkog doma.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić dao je pauzu do 16.15 časova, nakon čega će sjednica biti nastavljena, te obavljeno glasanje o svim tačkama dnevnog reda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()