Pred poslanicima danas dva prijedloga dopuna Izbornog zakona BiH

Jedan su predložili poslanici iz Kluba SDA, a drugi prijedlog dopune Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru je uputio poslanik Šemsudin Mehmedović

21.05.2024. 11:29
  • Podijeli:
parlament bih anadolija-65eb34b9358ff.webp Foto: Anadolija

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za sutra, pred poslanicima bi se trebala naći dva prijedloga dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i to oba sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Jedan su predložili poslanici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, a drugi prijedlog dopune Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru je uputio poslanik Šemsudin Mehmedović.

Poslanici SDA predlažu dopunu po kojoj "sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Šemdsudin Mehmedović, predviđa da "neovisno od rezultata izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi".

Predstavnički dom državnog parlamenta trebao bi razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač Dom naroda.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je razlog za njegovo donošenje popunjavanje pravne praznine u važećem propisu.

Zakonom o odbrani BiH propisano je da je Parlamentarna skupština BiH nadležna za potvrđivanje postavljenja načelnika i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta i zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga, komandanta i zamjenika komandanta Komande za podršku Oružanih snaga i svih oficira s činom generala u Oružanim snagama.

Također je propisano da Parlamentarna skupština potvrđuje imenovanja u roku od 45 dana od dana kada joj Predsjedništvo BiH dostavi svoju odluku o imenovanju.

- Važećim zakonom nije propisano šta kada Parlamentarna skupština BiH u roku ne potvrdi odluku Predsjedništva, te je bilo situacija kada su osobe obavljale funkcije bez važeće odluke o postavljenju.

Ovim dopunama bi se to riješilo, ministar bi bio obavezan da dostavi novi prijedlog odluke Predsjedništvu, te bi se procedura ponovila - navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, koje je predložio poslanik Nihad Omerović.

On kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema ambasadu niti konzularnog predstavnika, te da bi bilo produktivno dogovoriti saradnju s počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i vanjskim pružaocem usluga, koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izadavanje vize za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva u matičnoj zemlji, bez toga da podnosilac zahtjeva putuje u najbliže zemlje u kojima se nalaze ambasade BIH ili konzularna predstavništva.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku.

Kolegij nije postigao saglasnost, te će se poslanici u drugom krugu glasanja izjasniti o tome da li će predloženi zakon razmatrati po hitnom postupku.

Pred poslanicima bi se trebalo naći i nekoliko izvještaja, informacija i poslaničkih inicijativa.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()