Poruka sa foruma: Budućnost u međunarodnim odnosima je multipolarni svijet

Prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

24.05.2023. 19:34
  • Podijeli:

Bezbjednosni forum u Moskvi, koji se održava 11. put, okupio je 112 delegacija iz različitih država i međunarodnih organizacija. Ove godine, diskutovalo se o globalnim bezbjednosni izazovima, a kao najveći, istaknuti su terorizam, migracije, neravnomjerna raspoređenost bogatstva u svijetu, ali i sve veća napetost, te pojava sve više sukoba širom svijeta, na šta je upozorio predsjednik Rusije, Vladimir Putin, koji se učesnicima obratio putem video poruke. 

Da je budućnost u međunarodnim odnosima multipolarni svijet - poruka je koja je stigla sa ovog Foruma. Zapadne zemlje, predvođene SAD,  optužene su da pokušavaju da uruše međunarodno pravo i da marginalizuju UN.

Putin je poručio da je Rusija spremna da sarađuje sa svima koji se protive takvoj organizaciji svijeta.

"Rusija ima mnogo saveznika i partnera na različitim kontinentima. Iskreno cijenimo prijateljske veze sa državama Azije, Afrike i Latinske Amerike. Uvjeren sam da će Rusija i njeni saveznici uspjeti u namjeri da se formira pravedniji, multipolarni svijet, a da će neokolonijalni sistem, koji omogućava da se eksploatišu resursi svijeta, otići u prošlost", kategoričan je Putin. 

U interesu smanjenja međunarodne napetosti, ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, u svom obraćanju je pozvao Vašington i Brisel da odustanu od nasilnih, jednostranih odluka, te, kako je rekao, pokušaja marginalizovanja Ujedinjenih nacija.

Na Forumu, kao što je već poznato, učestvuje i delegacija Republike Srpske, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom, koji se takođe obratio prisutnima. Tom prilikom, Dodik je istakao da je geopolitički i geostrateški položaj Srpske veoma težak.

"Veliki pritisak za interevenciju BiH u NATO savez, Republika Srpska zaustavlja. Vodimo politiku vojne neutralnosti, za koju smatramo da je  jedina održiva u postkonfliktnom društvu kako je BiH", poručio je, između ostalog, Dodik.

Opširnije u prilogu Anđelka Jandrića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()