Ponovo kritike iz Ambasade SAD: Dodik glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH

Napisano je da su uslovi 1+3 koje je postavila EU jasni i lako razumljivi, te da je pitanje za Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih, a da je "do sada odgovor 'ne'"

15.02.2024. 10:53
  • Podijeli:
Ambasada_SAD_Sarajevo_foto_Ambasada.jpg Foto: Foto: Ambasada SAD u BiH

 Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je Milorad Dodik i njegova destruktivna politika, navedeno je na zvaničnom X nalogu Ambasade SAD u Sarajevu.

"On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku", navedeno je na profilu, uz napomenu da integracije BiH u evroatlanske institucije zahtijevaju kolektivne napore svih.

"Umjesto da se uključi u pregovore u dobroj namjeri sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka", tvrdi Ambasada SAD.

Napisano je da su uslovi 1+3 koje je postavila EU jasni i lako razumljivi, te da je pitanje za Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih, a da je "do sada odgovor 'ne'".

"Milorad Dodik tvrdi da je 'spreman za EU', ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju gospodina Dodika", napisano je, uz tvrdnju da Dodikovi "ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()