Politička borba za popunu Ustavnog suda BiH

Odlaskom Mate Tadića u penziju, mjesto za sudiju iz reda hrvatskog naroda ostalo je neupražnjeno

03.03.2023. 21:55
  • Podijeli:

Izvan kulisa formiranja vlasti u FBiH vodi se još jedna politička borba, ona za popunu Ustavnog suda BiH. 

Odlaskom Mate Tadića u penziju, mjesto za sudiju iz reda hrvatskog naroda ostalo je neupražnjeno.

Komisija za provođenje konkursne procedure za imenovanje nedostajućeg suca Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda najviše bodova dala je Marinu Vukoji, dugogodišnjem sekretaru Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Druga na konkursu je aktuelna potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović Butigan koja je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu od 2007. godine. 

Konačnu riječ dat će Predstavnički dom Parlamenta FBiH gdje HDZ zajedno sa partnerima ima većinu. 

Iz opozicije, ali iz NVO sektora upozoravaju na praksu da se na ključne pozicije u državi imenuju politički podobne osobe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()