Političari više na društvenim mrežama nego na funkcijama

Društvene vrijednosti su se promjenile, pa je ovaj vid komunikacije posljedica toga

23.08.2023. 22:00
  • Podijeli:

Jedanaestog avgusta, počeo je Sarajevo Film Festival. Ova informacija nam je potrebna jer je upravo tada počelo posljednje prozivanje sarajevskih političara na Fejsbuku. 

Gradonačelnica Benjamina Karić je odustala od dolaska na festival jer se istog dana desilo trostruko ubistvo u Gradačcu i odmah nakon toga organizovala proteste u cilju borbe protiv nasilja nad ženama. Nakon toga slijedi reakcija njenog stranačkog kolege Igora Stojanovića, potpredsjednika Federacije BiH i to preko fejsbuka:

"Nisam protiv protestnih šetnji građana. No, neću šetati, prije nego što sve ne pokušam da popravim sistem koji stalno pokazuje propuste. Šetnje neće zaustaviti nove žrtve"

Gradonačelnica se našla prozvanom pa je uz sliku Stojanovića sa suprugom na crvenom tepihu odgovorila:

„A meni je kolega Igor Stojanović veći apsurd da u noći brutalnih ubistava kao potpredsjednik Federacije BiH budete na crvenom tepihu nasmijani, a ne u Gradačcu, na terenu, sa našim ljudima”

Ovo nije prva rasprava gradonačelnice preko društvenih mreža. Isto je bilo sa stranačkim kolegom Srđanom Mandićem. Međutim ne koristi samo kadar SDP-a društvene mreže za prozivke. Nakon što je Haris Zahiragić, delegat SDA, prozvao ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH:

„Znamo da je ministar Ramo Isak u hotelu, slikao nam se, nije na sjednici. Ja bih mu preporučio da malo više radi noge, ne samo gluteus, na taj način će možda slika biti ubjedljiva”.

Nakon toga ministar Ramo Isak odgovara:

„Vidno zabrinut za njegovo zdravlje, pozivam Zahiragića da obavezno započne s korištenjem teretane i kardio treninzima umjesto što se čudi ljudima koji treniraju. Proces skidanja viška kilograma, posebno ako je riječ o višku od 30 ili više kilograma, je mukotrpan i zahtjevan proces, ali isplativ”.

Društvene vrijednosti su se promjenile, pa je ovaj vid komunikacije posljedica toga.

"Politika je dio društva ne možemo ni od političara očekivati da se ponašaju drugačije. Dakle u jednom takvom vrijednosno potonulom sistemu sasvim je očekivano da se i stariji ali i mlađi političari ponašaju upravo ovako"

"Da li je to cirkus ili nije, jednostavno je to jedan novi način komunikacije, kanal komunikacije, društvene mreže gdje političari nastoje da preskačući medije pošalju poruku ljudima za koje misle da je to važno i da na taj način pridobiju što je veći broj glasača", kaže Puhalo.

I tako iz dana u dan svjedočimo aktivnosti političara, ali ne toliko u radu na njihovim funkcijama, koliko na društvenim mrežama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()