Po prijedlogu SDA: Podržane izmjene i dopune Izbornog zakona

Ustavnopravna komisija podržala je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović.

18.03.2024. 11:24
  • Podijeli:
predstavnički_una 3-650c29372a33a.webp Foto: Una

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dala je danas pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA u Predstavničkom domu.

U raspravi o predloženom zakonu, koji će danas biti razmatran na sjednici Doma naroda, srpski delegat i član Komisije Snježana Novaković Bursać upozorila je na njegovu neprovodivost, posebno u dijelu uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Ona je negirala tvrdnje predlagaca da se ponuđenim rješenjima provode preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/, posebno u dijelu uvođenja digitalnih tehnologija.

"Nije korektno da se to podvaljuje javnosti", istakla je Bursaćeva i precizirala da je preporuka ODIHR-a da, ukoliko se uvedu nove tehnologije za poboljšanje brojanja glasova, treba provesti opsežna istraživanja o njihovoj provodivosti.

Predloženi zakon, dodala je, samo je zadovoljavanje forme i dovodi u opasnost izborni proces.

"Uvedite ovo i nećete moći provesti izbore. Nemoguće je na 6.000 biračkih mjesta instalirati opremu tri dana prije izbora", rekla je Bursaćeva i dodala da je ovo samo zadovoljavanje nečijih interesa.

Bursaćeva je glasala za principe predloženog zakona kako bi bilo omogućeno da se o njemu danas vodi rasprava u Domu naroda, dok je predsjedavajuća Komisije Marina Pendeš bila protiv ističući da se njime ne provode odluke ni Ustavnog suda BiH niti Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA.

Ustavnopravna komisija podržala je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()