Plenković: Pitanje BiH dignuto na najviši nivo EU

U Orašju održana zajedničke sjedinca članova Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske

06.07.2023. 19:16
  • Podijeli:
Andrej Plenkovic, Borjana Kristo, Dragan Covic foto Ivica Galovic:PIXSELL-64a6f6ba1b62b.webp Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Orašju da je na podsticaj Hrvatske pitanje Bosne i Hercegovine dignuto na najviši nivo Evropske unije i da je destabilizacija BiH, a samim tim i regiona, najmanje pametna stvar koja bi se u globalnom kontekstu mogla desiti.

"Pozitivan smjer koji je započet treba biti takav, a priče o destabilizaciji ne treba da budu tema koja se veže za BiH. To je cilj Hrvatske", kazao je Plenković u Orašju poslije zajedničke sjedinca članova Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske, na kojoj je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sjednici HNS-a prethodilo je otvaranje hrvatskog konzulata u Orašju, koji je šesto konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Hrvatski premijer izjavio je novinarima, poslije otvaranja konzulata, da se snažno zalaže za to da BiH postane članica Evropske unije, i izrazio želju da BiH uspije u ''reformskim naporima'' koje preduzima Savjet ministara.

''Time bi BiH nakon sticanja kandidatskog statusa što smo snažno podržali u decembru prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina", poručio je Plenković, prenose Nezavisne.

Plenković je istakao i da su BiH i Hrvatska jedno drugom ''važni trgovinski partneri''.

''Ovo je još jedna poruka podrške i prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatske. Ovo je i signal želje za unapređivanjem daljih političkih, ali i ekonomskih odnosa te četiri milijarde evra razmjene, koliko je ona iznosila prošle godine. Jedni drugima smo i važni trgovinski partneri, što potvrđuje 1,3 milijarde evra investicije iz Hrvatske u BiH", naveo je Plenković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()