Parlament FBiH: Zaimović najavio apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog današnje sjednice

Na sjednici je parlamentarna većina usvojila zaključak kojim se odobrava predsjedavanje Boškoviću sjednicom

22.01.2024. 16:50
  • Podijeli:
parlament_fbih_una 1-6540e9240da15.webp Foto: una

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BIH Mirsad Zaimović najavio je apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog događanja na današnjoj sjednici i ovlaštenja dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića.

"Poznat je stav SDA o današnjoj sjednici i posljedicama. Ovlaštenje koje ima dopredsjedavajući nije u skladu sa Poslovnikom i veoma je sporno, najavljujemo apelaciju Ustavnom sudu FBiH, mora se znati ko nosi odgvornost za situaciju koja može uslijediti",  upozorio je Zaimović.

Na sjednici je parlamentarna većina usvojila zaključak kojim se odobrava predsjedavanje Boškoviću sjednicom.

U zaključku stoji da ovlaštenje dato od predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ima poslovnički osnov jer Poslovnik ne može predvidjeti sve subjektivne i objektivne okolnosti koje mogu nastati tokom rada Doma. Stoga zdravstveni problemi predstavljaju opravdan razlog da dopredsjedavajući kojem je dato ovlaštenje predsjedava sjednicom",  navodi se u zaključku.

U obrazloženju se dodaje da ako neko pitanje organizacije u rada Doma nije uređeno Poslovnikom, uređuje se zaključkom Predstavničkog doma.

Zaključak su potpisale stranke pozicije SDP, NiP, HDZ -HNS, NS, HDZ 1990 i PDA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()