Ova godina prilika za evropski put BiH: Teško bez napretka u oblasti vladavine prava

Novi razlog za duboku zabrinutost američke ambasade jeste promjena poslovnika VSTV-a u dijelu koji se odnosi na uključivanje etničke i rodne ravnoteže u procesu odabira na pozicije u ovom vijeću

31.01.2024. 19:38
  • Podijeli:

Za BiH i njen evropski put, 2024 je godina puna prilika. No teško da će ijedna biti iskorištena bez napretka u oblasti vladavine prava. 

Iako je napravljen korak unaprijed nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, u međuvremenu, prema tvrdnjama američke ambasade i međunarodne zajednice, napravljen je i korak unazad.

Novi razlog za duboku zabrinutost američke ambasade jeste promjena poslovnika VSTV-a u dijelu koji se odnosi na uključivanje etničke i rodne ravnoteže u procesu odabira na pozicije u ovom vijeću. Izmjene člana 4. kojim se uređuje ovaj dio, poručuju, veliki je korak unazad.

"Sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju. Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV, saopćili su iz Ambasade SAD.

Dok je sistem nasumičnog žrijebanja obezbjeđivao važan element nepristrasnosti u procesu odabira, ovakve izmjene poslovnika, upozoravaju iz američke ambasade, mogle bi povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

Ni u Briselu nisu zadovoljni izmjenama Poslovnika od 17. januara. Njima se u diskriminatoran položaj stavljaju kandidati koji nisu članovi vijeća, poručuje i šef Delegacije EU u BiH.

"Radi se o tome da svi oni koji striktno ne podržavaju nacionalne i kriterijume polne zastupljenosti se stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na ostale i to nije nešto što mi želimo da vidimo, i ja sada apelujem na članove vijeća da ponovo razmotre svoju odluku", kaže Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Dodatno je problematično, poručuje Sattler, što je samo manji broj članova vijeća bio protiv suspenzije, iako je među njima bio i sam predsjednik VSTS-a. 

Argumenti onih koji su glasali ZA suspenziju spomenutog člana bio je, kaže Lagumdžija, da ubrzo slijedi usvajanje novog Zakona o VSTV-u, koji će urediti i način izbora članova vijeća, te da to tada treba zadržati postojeći raspored.

"U ovoj godini imamo izbor tri člana vijeća, početkom naredne godine imamo izbor još pet članova vijeća, tako da, prema onom što je sada usvojeno, iz tih struktura, recimo iz Suda BiH po toj odluci ponovo će biti biran kandidat iz reda bošnjaka muškog pola, iz Tužilaštva Srpkinja, da - Srpkinja već govori o polu, i tako dalje", kaže Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV BiH.

No, upravo Sattlerova i saznanja američke ambasade o samom glasanju o izmjenama poslovnika, za zvaničnike iz Republike Srpske je sporan.

"Odakle američki ambasador dobija informacije, iako iz onog saopštenja možemo da naslućujemo koja su to lica o kojima se on pohvalno izražava, koja očigledno daju njemu informacije na koji način se glasalo, obzirom da niko od vas novinara nema pristupa i mogućnosti da utvrdi ko je glasao ZA izmjenu člana 4. samog poslovnika, što je potpuno nenormalno.", kazao je Milorad Kojić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

I dok iz resornog ministarstva navode da će se sistem žrijebanja regulisati cjelokupnim zakonom o VSTV-u na kojem rade radne skupine, prvi čovjek bh. pravosuđa kaže - vidjeti ćemo da li će vijeće biti spremno preispitati ovu odluku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()