Opozicija obećala podršku privremenom ukidanju akciza

Iako je SDP koji je sad dio vladajuće koalicije predlagač ovog zakonskog prijedloga, pozicija mudro šuti o tome kako će glasati

31.01.2023. 15:52
  • Podijeli:
parlament_bih_bhrt (1)-63d12167e154c.webp Foto: Screenshot/BHRT

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas u Sarajevu raspravu o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma parlamenta o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog, koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SDP-a Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Tokom rasprave, Magazinović je podsjetio da je ovaj zakon predložen u martu prošle godine, a da su cijene goriva i danas otprilike na istom nivou.

Prema njegovim riječima, i entitetske vlade dale su tada podršku ovom prijedlogu.

Usvajanjem pomenutog zakona gorivo bi bilo jeftinije za 35 do 40 feninga.

Ukidanje akciza odnosi se na dizel-gorivo i ostala gasna ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni gas za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Ovim prijedlogom, po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Magazinović je dodao da je Dom naroda ranije usvojio različitu odluku u odnosu na Predstavnički dom jer je tražio rok kraći od šest mjeseci.

On smatra da je prošli saziv Vijeća ministara propustio priliku da on mjesto parlamenta predloži izmjene ovog zakona.

Magazinović je pozvao poslanike da podrže usaglašeni tekst ovog zakona, kao i delegate u Domu naroda da urade isto.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) ponovio je kritike na račun prošle vlasti jer nije donijela izmjene Zakona o akcizama.

Borenović je rekao da će poslanici iz PDP-a, SDS-a i Za pravdu i red glasati za ukidanje akciza na rok od šest mjeseci.

"Ovo je i nadstranačko i nadentitetsko i nadnarodno pitanje, jer se direktno tiče svih građana u BiH, uključujući i privrednike i poljoprivrednike", smatra Borenović.

Poslanik Midhat Čaušević (SDA) rekao je da će ova stranka i ovaj put, iako je u opoziciji, ponovo podržati predložene izmjene Zakona o akcizama, kao što je to uradila i prošle godine kada je bila u vlasti.

Poslanik Zlatko Miletić (NES - Za nove generacije) pitao je kako je utrošen novac prikupljen od akciza, jer ne vidi novoizgrađene moderne puteve u BiH.

I poslanik Darko Babalj (SDS - PDP- Za pravdu i red) zauzeo se za donošenje izmjena Zakona o akcizama, odnosno konačno smanjenje cijene goriva.

Nakon ove rasprave, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić dao je pauzu za ručak, a uskoro bi trebalo da bude nastavljena sjednica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()