Opozicija iz FBiH zatražila hitnu sjednicu Predstavničkog doma BiH zbog napada na povratnike

Traže da se razmatra Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH

11.09.2023. 09:54
  • Podijeli:
parlament sjednica una (3)-64e4ad166c20a.webp Foto: UNA

Poslanici opozicije, SDA i DF-a, u Parlamentarnoj Skupštini BiH uputili su predsjedavajućem Predstavničkog doma BiH Marinku Čavari zahtjev za zakazivanje hitne sjednice Doma zbog učestalih napada na povratnike na području  Republike Srpske.

Traže da se razmatra Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH.

Kako su obrazložili, javnost u BiH gotovo svakodnevno svjedoči napadima na povratnike nesrpske nacionalnosti u RS, koji u posljednje vrijeme poprimaju oblik sistematskog djelovanja s ciljem pritiska na povratinke bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s očiglednom namjerom da ih se prisili da konačko napuste svoje domove.

Ističu da je u proteklih nekoliko godina, prema zvaničnim evidencijama, zabilježeno čak 120 incidenata u kojima su meta napada bili povratnici u ovaj entitet. Napominju da su fizički napadi i prijetnje, napadi na vjerske objekte i provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi zabilježeni u gotovo svakom povratničkom mjestu u Republici Srpskoj.

Predlažu da se usvoje zaključci kojima se najoštrije osuđuju napadi na povratinke u RS, zatim da se od vlasti Republike Srpske, a posebno MUP-a RS, traži da efikasno zaštite povratnike od napada. Također traže donošenje zaključka kojim se od OHR-a traži da donese zakon kojim će se striktno provesti odredba o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama, te da se u skladu s tim izvrši prijem većeg broja Bošnjaka i Hrvata u policijske strukture RS, odnosno Srba u strukture MUP-a FBiH i kantonalnih MUP-ova.

Od Vijeća ministara bi se predloženim zaključkom tražilo formiranje državnog fonda iz kojeg bi se u narednih pet godina stimulisao angažman policijskih službenika koji žive u FBiH, a rade u RS, odnosno policijskih službenika koji žive u RS, a rade u FBiH.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()