Općina Neum nezakonito prisvojila obalu mora i otoke Veliki i Mali Školj

Pravobranilaštvo je u Kantonalnom sudu Mostar tražilo da se rješenje Suda u Čapljini poništi, ali odgovor još nisu dobili

24.02.2024. 12:35
  • Podijeli:
neum-kapetanovic-pixsell.jpg

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru jer je, kako tvrde, Općina Neum nezakonito izvršila upis prava vlasništva 1/1 nad dva bh. otoka. To su Veliki i Mali Školj. Iz Pravobranilaštva tvrde da je to državna imovina.

Odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Šerifa Špage u aktu su naveli da su 21. avgusta 2023. uputili Općini Neum zahtjev da im dostave dokumentaciju. Sredinom septembra su iz Službe za imovinsko-pravne poslove Općine Neum dostavili odgovor, pozivajući se na Rješenje Općinskog suda Čapljina, da su oba otoka, kao i obalu mora upisali kao svoje vlasništvo 1/1.

Pravobranilaštvo je u Kantonalnom sudu Mostar tražilo da se rješenje Suda u Čapljini poništi, ali odgovor još nisu dobili.

Inače, na spisku državne imovine koji je izradio OHR, nalaze se i otoci u neumskom zaljevu Veliki Školj i Mali Školj.

Hrvatska već godinama pokušava da prisvoji ta dva otoka i tvrdi da su oni u njenom vlasništvu, bez obzira što zvanična dokumentacija potvrđuje da su otoci vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Inače, OHR je nametnuo i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganju državnom imovinom dok se ne na nivou BiH ne donese novi.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()