OHR podržao imenovanje novog sudije Ustavnog suda BiH, pozvali vlast u RS da uradi isto

Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je osnovna garancija vladavine prava i demokratije, poručili iz OHR-a

29.05.2024. 15:16
  • Podijeli:
ohr una-64dfabaf1f2c1.webp Foto: UNA

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta (kojeg ne priznaju u RS) reagovao je na imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
U objavi na društvenim mrežama, iz OHR-a su saopštili da podržavaju imenovanje sudije iz Federacije BiH, te da je sada red na vlastima u entitetu Republika Srpska.

"Povodom popunjavanja jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, OHR želi podsjetiti vlasti na svim nivoima u BiH na njihovu obavezu da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je osnovna garancija vladavine prava i demokratije. OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale sudije Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga", rekli su iz OHR-a.

Podsjetimo, Marin Vukoja je izabran za novog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine s 51 glasom "za" i 39 glasova "protiv" na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()