OHR o najavama predaje državne imovine Republici Srpskoj

Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini BiH, poručili su

21.10.2022. 14:50
  • Podijeli:
ohr-anadolija.jpg

Ured visokog predstavnika reagirao je na tvrdnje u nekim medijima da će visoki predstavnik Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS op.a.) (ne)perspektivnu državnu vojnu imovinu, na području entiteta RS, predati u nadležnost ovog entiteta.

"Pitanja državne i vojne imovine i dalje su uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja. U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH. Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja", stoji u saopćenju OHR-a. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()