Od promijene Ustava ništa, izmjene Izbornog zakona sve izvjesnije

Pokazao je to i sastanak u Sarajevu, kojem su se odazvali samo partneri u vlasti. Bojkot opozicije, za analitičare, i nije iznenađenje

30.01.2024. 22:25
  • Podijeli:

Od promjene Ustava BiH, bar za sada, nema ništa - ali su zato izmjene Izbornog zakona sve izvjesnije. 

Ono što se trenutno ne zna je u kojoj mjeri. Kristijan Šmit zadao je novi rok domaćim vlastima poručivši da se tehničke izmjene donesu do kraja marta.

 Od izmjene Ustava BiH, bar za sada, nema ništa. Pokazao je to i sastanak u Sarajevu, kojem su se odazvali samo partneri u vlasti. Bojkot opozicije, za analitičare, i nije iznenađenje. Poručuju da za SDA ne važi nijedna opcija u kojoj ona nije dio vlasti.

"Zato što je stožerna opoziciona stranka SDA, to je stranka koja od 1990 godine, samo tri godine od 34 nije bila na vlasti.Tako da stranka sa takvim pedigreom ne može se smatrati konstruktivnom", kaže Milan Sitarski, politički analitičar.

Oglasio se i Kristijan Šmit je pozdravio napore domaćih političkih aktera da usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona i dao novi rok, do kraja marta, za usvajanje tehničkih izmjena.

"Onda bi se Izborni zakon trebao izmijeniti tako da obuhvati druga pitanja, kao što su uvođenje tehnologija koje uključuju elektronsko brojanje glasačkih listića i prijenos rezultata, ili kvalifikacije i integritet članova biračkih odbora i pravila koja garantiraju pravično natjecanje na izborima".

Međutim, koliko je realno očekivati da će bh. političari usvojiti izmjene za dva mjeseca - oko kojih je i do sada teško bilo postići saglasnost. Za bivše članove CIK-a, posebno je potrebno izmjeniti izbor članova biračkih odbora.

"U tom dijelu treba I neki kraći izborni rok po meni. Zašto on to smatra da je mart? Moramo naglasiti da početkom maja Centralna izborna komisija će donijeti odluku o održavanju lokalnih izbora. Ukoliko dođe izmjena ona će morati prilagoditi svoje provedbene akte tim izmjenama ali ako on to bude uradio najveću odgovornost će snositi politički subjekti", kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Tehnologije se ne bi mogle primjeniti na lokalnim izborima, kaže Šehić.

"Jer to je ipak komplikovano, sistem, treba napraviti softver, program zaštite ali bi bilo jako dobro, a to je najavljeno od CIK-a da će ona provesti pilot projekat na 160 biračkih mjesta u raznim izbornim jedinicama I paralelno sa klasičnim načinom glasanja vidjeće kako to funkcioniše, ali izbore 2026 godine ne možemo dočekati bez novih tehnologija", smatra Šehić.

Ako bi ovu odluku donijeli političari a ne Šmit vratili bi povjerenje građana, ali…

"Parcijalna volja je na snazi, ali da li će doći do približavanja stavova. Nakon sastanka u Laktašima činilo se da će biti, međutim dan ili dva nakon što je objavljen dokument sa sastanka u Laktašima počeli su da se miješaju akteri političke scene koji ne bi trebali da se miješaju, prije svega američka ambasada. Mi sad na sceni imamo potpunu opstrukciju tog sporazuma", kaže Žarko Marković, novinar.

Rekli bi - ništa novo u BiH. A možda i bude, u naredna dva mjeseca. Možda i ne. Vidjećemo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()