Od polovine februara nove investicije: Njemačka odustala, Mađarska preuzela

"Predali smo svu dokumentaciju mađarskom partneru i oni će riješiti koja od njihovih kompanija će preuzeti te projekte"

30.12.2023. 10:11
  • Podijeli:
RADOVAN VISKOVIC REAKTOR 27112023-6564e9348db80.webp Foto: UNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi na ekonomskom forumu u Banjaluci u prvoj polovini februara trebalo da bude konkretizovana realizacija investicija od kojih je odustala njemačka strana.

Premijer Srpske je rekao da će mađarska Vlada preuzeti projekte od kojih je odustala Njemačka, a to se odnosi na vjetropark "Hrgud", revitalizaciju HET-a, te kolektor ili prečistač otpadnih voda u Gradišci.

"Predali smo svu dokumentaciju mađarskom partneru i oni će riješiti koja od njihovih kompanija će preuzeti te projekte. U prvoj polovini februara imaćemo jedan ekonomski forum, gdje će u Banjaluku doći privrednici iz Mađarske i naši domaći", izjavio je Višković za "Glas Srpske".

Tada će, dodao je, sa strane Srpske biti prisutni i predstavnici ova tri projekta od kojih je Njemačka odustala i tada će doći i mađarski partneri koji će konkretizovati realizaciju ovih investicija.

"Sigurno ćemo do tada iskoristiti ovo vrijeme koje imamo da još neke projekte usaglasimo", otkrio je Višković.

On je dodao da je teško očekivati da pojedine zemlje Evrope obustave još neke projekte koje finansiraju u Srpskoj.

"Znamo i mi ko su nam prijatelji, ko su veći, a ko manji. I Srpska se proteklih godina, a to se odnosi i na naredni period, opredijelila za zemlje ili one prijatelje koji nas neće uslovljavati, tako da će biti sve manje bojazni u tom pravcu", kaže premijer Višković.

On je dodao da Kina i neki drugi potencijalni investitori na ovim područjima nemaju bilo kakve uslove ili ucjenjivačke stavove već se razgovara na ekonomskoj bazi, odnosno činjenicama šta oni mogu pomoći, a šta mi možemo ispuniti.

Za rad aktuelne Vlade i resornih ministara je istakao da uvijek može više i bolje, te naglasio da se svi problemi mogu riješiti za stolom.

Nakon epidemije virusa korona, perioda u kojem su morali da tragaju za odgovorima, rješenjima, da se snalaze, Višković je naveo da je sada situacija drugačija, upravo zbog tog iskustva i prolaska kroz tako stresan period koji je mnogo jače ekonomije bacio na koljena.

Višković je rekao da je Vlada dinamičan mehanizam, operativno tijelo, koje treba da rješava sve životne probleme u datom momentu. Od ovog posla se, kaže, nije umorio, a radiće ga sve dok ima podršku.

Ocjenjujući ključne probleme sa kojima se susretala Srpska u godini na izmaku, Višković je rekao da su globalna dešavanja, prije svega sukob u Ukrajini, okrenula ovdašnje prioritete naglavačke, jer niko ne može zanemariti činjenicu da je taj sukob izazvao enormno povećanje cijene energenata i dvocifrenu inflaciju.

"Nismo mogli uticati i niko nas ne pita za to. Svi ti sukobi ostavljaju posljedice. Nas su lomili za sankcije, Srpsku, odnosno BiH da se pridružimo sankcijama protiv Rusije. Zahvaljujući politici Srpske o pitanju tih sankcija, Rusija je rekla da je BiH prijateljska zemlja iako znamo da drugi entitet nimalo nije tako nastrojen", podsjetio je Višković.

On je rekao da ga na tom planu plaši sukob u pojasu Gaze koji bi eventualno mogao ostaviti posljedice po Srpsku.

"Mi još nismo počeli osjećati posljedice tog sukoba. Ali ako se on nastavi i bude kao ovaj rusko-ukrajinski, strahujem za čitav region, odnosno da nam u jednom trenutku ne dođe na naplatu taj sukob", rekao je Višković.

On smatra da naredna godina za Srpsku neće biti ni bolja ni teža od ove koju ispraćamo.

"Treba zajedno da tražimo rješenja za probleme kojima smo izloženi. Uvijek ćemo naći najbolja rješenja ako se uvažavamo, ako jedni druge poštujemo i čujemo", ocijenio je Višković.

Višković je svim građanima Srpske poželio srećne praznike, puno zdravlja, sreće i razumijevanja u novoj godini. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()