NSRS: Izbor Vijeća naroda odgođen, ostaje glasanje za delegate Doma naroda

Svaki poslanik u Narodnoj skupšini, prilikom današnjeg glasanja, daje jedan glas za listu kandidata za izbor delegata u Dom naroda BiH iz RS

01.12.2022. 12:53
  • Podijeli:
nsrs-banja-luka-dejan-rakita-pixsell Cropped.jpg Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Kako je na početku današnje sjednice rekao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, sa Dnevnog reda je povučena tačka o izboru delegata u Vijeće naroda Republike Srpske, jer je Centralna izborna komisija BiH juče izdala saopštenje po kojem rok za žalbu na izbor delegata ističe noćas u ponoć.

Predsjednik Stevandić rekao je da će zbog toga Druga posebna sjednica Narodne skupštine biti održana sutra u 9.30 časova, a na njenom dnevnom redu biće izbor delegata u Vijeće naroda.

Istakao je da je Narodna skupština CIK-u na vrijeme dostavila sve liste, ali da je CIK probio rok od 24 časa za njihovu verifikaciju, zbog čega je došlo do ove situacije.

„Mi kako ozbiljni ljudi nećemo dozvoliti da neko zbog ovakvog ponašanja CIK dovede u pitanje izbor delegata, te ćemo novu sjednicu održati sutra, nakon što prođe ovaj rok“, rekao je Stevandić.

Ostaje izbor delegata za Dom naroda.

Dom naroda BiH, kao drugi dom Parlamentarne skupštine, ima ukupno 15 delagata u tri kluba. Pet Srba iz Republike Srpske bira Narodna skupština, a po pet Bošnjaka i Hrvata bira bošnjački odnosno hrvatski klub delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda BiH provodi se na način da svaka politička stranka ili svaki poslanik u Narodnoj skupštini RS ima pravo da nominuje jednog ili više kandidata. 

Pred narodnim poslanicima u NSRS nalazi se ukupno osam kandidatskih lista, od kojih je pet iz SNSD, te po jedna iz SDS, PDP i Pokreta za državu. Svaka lista može sadržavati više kandidata od broja delegata koji se biraju u Dom naroda.

Svaki poslanik u Narodnoj skupšini, prilikom današnjeg glasanja, daje jedan glas za listu kandidata za izbor delegata u Dom naroda BiH iz RS.

Glasanje se provodi tajnim glasanjem – ubacivanjem listića u glasačku kutiju.

Usvojeni Dnevni red Prve posebne sjednice:

1. Usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika;

2. Izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine;

3. Izbor potpredsjednikā Narodne skupštine Republike Srpske;

4. Izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske.

Na početku sjednice zakletve su položili narodni poslanici Nebojša Drinić, PDP (nije bio prisutan na Prvoj konstitivnoj sjednici), Tanja Vukomanović, PDP (umjesto Draška Stanivukovića) i Mirjana Orašanin, SDS (umjesto LJubiše Petrovića).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()