Nove sankcije SAD: Na listi Kajmakovićeva, Mehmedagić, ali i pjevačica

Naime, sankcije se ogledaju kroz zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

11.12.2023. 22:18
  • Podijeli:
Diana Kajmakovic Sud BiH sccreenshot-1664207263953.webp Foto: Sud BiH

State Department u svom izvještaju koji je objavljen danas 11. decembra, na njihovoj zvaničnoj stranici, saopštio je kako su nove sankcije uvedene i bivšoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković te Osmanu Mehmedagiću, bivšem čelniku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Naime, sankcije se ogledaju kroz zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Za Kajmaković State Department navodi da ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama. Kako navode, Kajmaković je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomažući u skrivanju dokaza, sprječavanju gonjenja i na druge načine podržavala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu dobit. Takođe, navodi se kako je pokušala blokirati istragu u vezi sa svojim očiglednim kriminalnim saradnicima, uključujući Osmana Mehmedagića.

Potom, State Department za Mehmedagića navode da je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj kako bi stekao finansijsku imućnost. Kao dio ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović takođe je obuhvaćena.

Podsjetimo, i Kajmaković i Mehmedagić se već nalazi na listi sankcije Ministarstva finansija SAD-a. Naime, Kajmaković se na američkoj "crnoj listi" nalazi od septembra 2022. godine zbog "podrivanja demokratije i vladavine zakona u Bosni i Hercegovini".

"Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala", saopšteno je tada iz OFAC-a.

Mehmedagić se pod sankcijama SAD-a nalazi od marta ove godine zbog, kako je tada saopšteno, u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi Klix.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()