Nešić o zločinu u Gradačcu: Očekuje da istražni organi utvrde ko je napravio propust

Naglasio je da je ogromna odgovornost na svima koji učestvuju u dešavanjima u društvu, od centara za socijalni rad, policije, pravosudnih organa, do svih drugih nadležnih institucija, ali i na običnim građanima

14.08.2023. 12:27
  • Podijeli:
nenad_nesic-64a91010576e0.webp Foto: MSBiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je da očekuje da istražni organi utvrde ko je napravio propust, odnosno da li je postojala saradnja zaposlenih u policijskim agencijama i ubice Nermina Sulejmanovića iz Gradačca.

Nešić je rekao Srni da postoje indicije kako su određeni policijski službenici pomogli ubici da dođe do žrtve.
"Ne možemo amnestirati ni sudiju koja je, očigledno, na brzinu nedovoljno se posvetivši ovom slučaju, donijela odluku da odbaci žalbu žrtve i da ne prihvati zahtjev za izricanje odluke o zabrani prilaska", napomenuo je Nešić.

On je naglasio da se ovakve stvari ne mogu zanemarivati i da odgovorni moraju biti identifikovani.

"Prije svega želim da izrazim najiskrenije saučešće porodicama žrtava zbog ovog svirepog zločina, nakon kojeg normalan čovjek može samo da zanijemi. Nažalost, ovakve stvari se sve češće dešavaju i u svijetu, i u regionu, i kod nas", rekao je Nešić.

Naglasio je da je ogromna odgovornost na svima koji učestvuju u dešavanjima u društvu, od centara za socijalni rad, policije, pravosudnih organa, do svih drugih nadležnih institucija, ali i na običnim građanima.

"Činjenica da je ovaj svirepi i krvavi pohod putem društvenih mreža pratilo više od 15.000 ljudi govori o tome da zaista moramo povesti daleko više računa o mentalnom zdravlju našeg društva, da bismo sociopsihopate prepoznali na vrijeme i spriječili slične tragedije", rekao je Nešić.

Ured discplinskog tužioca VSTV-a BiH je formirao predmet po službenoj dužnosti protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu zbog navoda koji su objavljeni u medijima. Odnosno, zbog rješenja u kojem je odbila odrediti zabranu prilaska ubici Sulejmanoviću.

Vijeće ministara trebalo bi na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici razmotriti prijedlog odluke o proglašenju 16. augusta Danom žalosti zbog trostrukog ubistva u Gradačcu.

U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost, a u Tuzlanskom kantonu je dan žalosti proglašen jutros.

Vlada RS je 16. august proglasila danom žalosti.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()