Na pomolu teška politička borba: Crvena linija preko koje se ne može preći

Kao odgovor na potpisanu izjavu bošnjačkih političara, stiže novi dokument kojeg će na sutrašanjem sastanku sa predstavnicima stranaka iz Srpske ponuditi predsjednik Republike Srpske

20.04.2023. 20:00
  • Podijeli:

Imovina Srpske je crvena linija preko koje se ne može preći i nikakva izjava to ne može promijeniti, stav je ovo rukovodstva i političkih partija Srpske, nakon što je osam bošnjačkih političkih predstavnika iz Federacije BiH potpisalo zajedničku izjavu o "državnoj imovini".

U izjavi su pozvali Tužilaštvo i ostale nadležne organe BiH, da procesuiraju odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje imovine na Republiku Srpsku. Uskoro bi na ovu izjavu trebao stići odgovor političkih predstavnika iz Srpske.

Bošnjački političari grubo krše Dejton, nastojeći da produbljuju krizu u BIH napadajući ne samo imovinu, već samu Republiku Srpsku, poručili su srpski poslanici koji su juče napustili sjednicu Predstavničkog doma.

"Prošlo je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma toliko godina da bi se danas pokretalo pitanje imovine. Dakle, očigledno tu postoji određena koordinacija sa predstavnicima prije svega američke i britanske ambasade, sa stranim faktorom, da oni upravo pokušaju da devastiraju Ustav i da ogole Repbuliku Srpsku koja bi ostala prazna ljuštura", kazao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

"Nastavljaju se konstantni napadi iz Federacije BiH, prije svega od strane bošnjačkih političara, ne samo na imovinu Republike Srpske, oni napadaju jednostavno Republiku Srpsku, oni žele da ona nestane u ovom Dejtonskom obliku i da postane unitarna BiH", kaže Milan Petković, poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH.

A Ustav jasno kaže da sve ono što nije definitivno dato BiH, pripada entitetima. Samim tim, cinično izgleda kada se bošnjačke strane pozivaju na Ustav, smatra prvi čovjek Srpske.

"Jedini mogući način da se to pitanje završi jeste da između Republike Srpske i Federacije BiH, kao strana koje su predviđene kao isključive strane Dejtosnkog sporazuma nakon njegovog potpisivanja, još jednom samo potvrdimo ono što je istina da imovina koja pripada Federaciji pripada Federaciji, a imovina koja se nalazi na teritoriji Srpske pripada Republici Srpskoj. To je jedini način, drugog načina nema", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kao odgovor na potpisanu izjavu bošnjačkih političara, stiže novi dokument kojeg će na sutrašanjem sastanku sa predstavnicima stranaka iz Srpske ponuditi predsjednik Republike Srpske. Podršku na sastanku, izgleda, neće imati od kolega iz opozicije.

"Pitanje imovine Republike Srpske ne može biti nikako osporeno od bilo koga, pa i od onih koji su se juče drznuli da juče potpisuju raznorazne dokumente. Jedino mjesto za utvrđivanje stavova po ovom pitanju je NS RS", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Sve su prilike da će se o ovom pitanju voditi teška politička borba.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()