Lideri "trojke" pisali Kajganiću: Traže da informacije o osobama s amričke "crne liste"

Jasno im da Tužilaštvo ne može iznositi specifične detalje vezane za istrage, ali smatraju da može javnost upoznati o stepenu angažovanosti i fazi u kojoj se pojedini slučajevi nalaze

22.03.2023. 22:17
  • Podijeli:
osmorka - una-63d56353bf99c.webp Foto: UNA

Lideri stranaka "trojke" - SDP, NiP i Naša stranka,  pisali su glavnom tužitelju Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću.

Naime, SDP, NiP i Naša stranka pozivaju glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, da javnost obavijesti o radnjama koje državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji, te zbog podrivanja pravnog poretka.

"Informisanje javnosti smatramo nužnim naročito u svjetlu posljednjih dešavanja gdje su prilikom objavljivanja imena sankcionisanih lica detaljno opisane kriminalne radnje za koje se terete. Zloupotreba javnih institucija i saradnja sa kriminalnim organizacijama u cilju opstanka na vlasti pojedinih političkih stranaka je skandalozna pojava neprimjerena i za društva sa najnižim stepenom demokratske prakse", poručuju.

Dodaju da im je jasno da Tužilaštvo ne može iznositi specifične detalje vezane za istrage, ali smatraju da može javnost upoznati o stepenu angažovanosti i fazi u kojoj se pojedini slučajevi nalaze.

Dalje, "trojka" poziva Kajganića da odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke poslanika iz Bosansko-podrinjskog kantona.

"Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog poslanika bio presudan za osiguranje SDA- ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a", kažu lideri stranaka "trojke".

Naglašavaju kako smatraju da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene. 

"Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima", dodaju.

Za kraj, očekuju da Kajganić prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke.

Dodaju ujedno da je očigledno da dokazi postoje, ali kako kađu, "samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()