Kovačević: Potvrđivanjem optužnice potvrđeno da je cilj rušenje Srpske

Sud BiH potvrdio je juče optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića

12.09.2023. 09:55
  • Podijeli:
RADOVAN KOVACEVIC-64f0ab5d04a45.webp Foto: N1

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika definitivno potvrđeno da je konačni cilj rušenje Srpske.

"Veoma je bitno da građani Republike Srpske razumiju da ova optužnica nema nikakve veze sa pravom, zakonom, Dejtonskim sporazumom, Ustavom i ustavnim poretkom i, na kraju, nema nikakve veze sa zdravim razumom", rekao je Kovačević za RTRS.

On je istakao da je jedan stranac, kojeg niko nije izabrao, došao u BiH da kaže da je iznad Ustava, međunarodnog prava, demokratije, izabranih predstavnika građana, zakona i procedura.

"Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i to nema veze sa tim da li ga Republika Srpska priznaje ili ne, već sa tim da nije izabran u skladu sa procedurama koju predviđa Dejtonski sporazum, koji kaže da se visoki predstavnik bira sporazumom strana potpisnica, a Srpska je jedna od njih, te da poslije toga treba da uslijedi relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. Nijedno od toga se nije desilo", naglasio je Kovačević.

On je dodao da je Savjet bezbjednosti UN najviši organ na svijetu u kojem nije bilo saglasnosti za imenovanje Šmita.

"Savjet bezbjednosti UN kaže da Šmit nije visoki predstavnik i on kao takav dolazi i kaže da jeste visoki predstavnik, a kojeg predstavnici određenih zapadnih zemalja prihvataju i počinje cijela ova šerada", rekao je Kovačević.

On je naveo da je neizabrani Šmit dozvolio sebi da mijenja Krivični zakon na osnovu čega se sada vrši politički progon predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića.

"Miloradu Dodiku žele da sude jer je štitio svoj narod i ignorišući moćnike bez legaliteta i legitimiteta potpisao ukaz o proglašenju zakona koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasali izabrani predstavnici građana", istakao je Kovačević.

On je dodao da ovdje postoje dvije strane - na jednoj Republika Srpska, a na drugoj oni koji žele da je sruše.

"Na strani Republike Srpske imamo legalitet na osnovu Dejtonskog sporazuma i istinu, a na njihovoj kršenje legaliteta i laž. Na našoj strani imaćemo pobjedu, a na njihovoj poraz", poručio je Kovačević.

On je napomenuo da u Ustavu Republike Srpske piše da predsjednik Republike izražava državno jedinstvo Srpske i da je jasno da kada udarite na onoga ko izražava takvo jedinstvo - udarili ste na državu i na Republiku Srpsku.

"Jedini način na koji se možemo oduprijeti svemu ovome i čime ćemo se definitivno oduprijeti, jeste potpuno jedinstvo naroda, institucija i njenih predstavnika", rekao je Kovačević.

On je ponovio da Dodik nikada nije imao strah da se odupre strancima, zbog čega trpi sankcije, jer brani Republiku Srpsku, svakog čovjeka i prava Republike koje je stekla Dejtonskim sporazumom.

"Nikada nećemo pristati da nam ruše i oduzimaju naša prava, otimaju imovinu i slome Republiku Srpsku. Ako slome Srpsku, slomili su sve nas i onda za nas više ovdje nema mjesta", zaključio je Kovačević.

Sud BiH potvrdio je juče optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio optužnicu Tužilaštvu na doradu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()