Hoće li i kada BiH ući “na vrata” EU?

Kandidatski status ne znači puno za građane, to je poruka bh. političarima

20.12.2022. 09:26
  • Podijeli:
eu evropska unija pixabay 12-639839e2f00a7.webp Foto: Pixabay

Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status. Šta očekivati od njega, da li će Bosna i Hercegovina još 20 godina “čučati” pred vratima EU i šta uopšte to znači za građane BiH, pitanje je koje se posljednjih dana sve češće postavlja.

Aner Žuljević, bh. parlamentarac i doktor ekonomskih nauka za portal UNA kaže da je ono što jedino očekuje da ova vijest unese malo pozitivne energije u “sumornu bh. atmosferu” i da otvori prostor nekoj novoj odgovornijoj političkoj retorici u BiH.

“Kandidatski status ne znači puno za građane, to je prije svega politička poruka. Status kandidata je jedan od formalnih koraka u proceduri pistupanja u EU, koji svaka država koja želi postati članica EU mora napraviti. Nažalost isti nismo dobili na osnovu rezultata rada nego kao poklon, jer praktično ništa od obećanog nismo ispunili, niti 14 prioriteta, niti osam preporuka, tako da je jasno kako se radi o geostrateški motiviranom političkom pragmatizmu EU”, poručuje Žuljević.

Nema novca iz fondova bez rada i konkretnih mjera

Dodaje da je u nekoliko navrata iz Evropske komisije pristizalo jasno uputstvo za reforme koje vode članstvu u EU.

“Međutim političke elite su sve zahtjeve ignorisale tako da kod nas sudstvo i dalje ne služi pravdi, tortura se i dalje toleriše, a medijske slobode su upitne”, ističe za portal UNA Žuljević.

Naglašava da javnost mora biti svjesna kako status kandidata ne znači nužno otvaranje pregovora.

“Srbija je status kandidata dobila u martu 2012. formalno je otvorila pregovore u januaru 2014. a dvije godine kasnije prva pregovaračka poglavlja. Znači bez jasne političke odluke i konsenzusa političkih aktera da sprovedu bolne reforme i kontinuiteta u političkom odlučivanju status, otvaranje pregovora i pregovaračkih poglavlja neće značiti ništa BiH“, kaže naš sagovornik.

Iluzija je, dodaje on, da će se sad pojaviti neki novac kroz fondove, jer je jasno da EU neće dopustiti da se novcem njihovih poreskih obveznika mešetari u BiH kako se naviklo.

“Bez konkrernih strategija, reforme pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije, nema ni fondova”, poručuje Žuljević.

Neki blokiraju svaki napredak

Objašnjava kako je za vidljiv napredak potrebno da se počne raditi, posveti decenija ozbiljnim reformama i primjeni novih pravila, obuzdaju nacionalistički predznaci na nivou multikulturalnosti i pogase svi mitovi na kojima političari u BiH grade svoje karijere decenijama.

“Mi smo genetski građani EU hiljadama godina, samo smo zadnjih 30 godina  taoci suludih politika koje gledaju samo sebe i blokiraju svaki napredak jer to znači zatvor za neke koji su danas ugledni građani, a u suštini se radi o ‘lopovima u kravatama’”, kaže za portal UNA Žuljević.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()