Helez: Posljednjih osam godina OSA BiH bila pod političkom kontrolom SDA

Osman Mehmedagić smijenjen jednoglasno

23.02.2023. 21:15
  • Podijeli:
zukan_helez_anadolija 1-63f7c95cc1bf5.webp Foto: Anadolija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je današnju sjednicu Izvršno-obavještajnog odbora na kojoj je pokrenuta smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Kako je rekao, ovu smjenu su podržali i druga dva člana Izvršno-obavještajnog odbora: Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija.

"Nakon sjednice ovog odbora uslijedila je sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić definitivno smjenjen sa te pozicije. Ovim činom nova vlast, predvođena SDP-om BiH, implementira predizborna obećanja iz svoga programa, a to je prvenstveno obećanje da će institucije BiH biti odgovorne građanima i državi BiH", kazao je Helez.

Ustvrdio je da je u posljednjih osam godina Obavještajno-sigurnosna agencija bila pod političkom kontrolom SDA.

"U ovom periodu, rad OSA-a obilježen je velikim brojem afera, a možda i jedna od najvećih je da li je, sada već bivši direktor imao potrebne obrazovne kvalifikacije da upravlja jednom od najvažnijih agencija u BiH. Bilo kako bilo, to od danas postaje pitanje za Tužilaštvo BiH", dodao je Helez.

Također, kako je naveo, na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH imenovan je novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo.

"Ne sumnjam da će novi direktor rukovoditi ovom institucijom u najbolje interesu države BiH i njenih građana", poručuje Helez.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()