HDZ BiH iznio stav: Šmit nametanjem zakomlikovao političku situaciju u državi

"Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromituju se svi do sada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje.

27.03.2024. 16:15
  • Podijeli:
HDZ_logo_UNA-1667901375094.webp Foto: UNA

Povodom nametanja Kristijana Šmita od 26. marta 2024. godine, Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava duboko žaljenje za posezanjem Šmita za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Еvropskom unijom.

"Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromituju se svi do sada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje.

Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvještaja ЕU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini.

Bez želje da ulazimo u pozitivne namjere za poboljšanjem Izbornog procesa, dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvataju sve aspekte izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivisano i duboko kompromitujuće upravljanje izbornim procesom.

Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokratije.

Stoga pozivamo sve nosioce vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom saradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji u skladu sa Ustavom i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obavezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini", saopštili su iz HDZ-a BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()